"Makaróni" (fogjuk rá ;)

2010. február 17., szerda


Nem tudom, ki mire emlékszik azokból az időszámításunk előtti időkből, amikor először jelentek meg nálunk az "olaszos" kaják. Akkor mindent makaróninak hívtunk, ami pirosas tésztaféle volt, függetlenül attól, hogy mutatott-e bárminemű rokonságot az olasz ízekkel. Aztán persze kiokosodtunk, jött a "bolognai spaghetti", a "milánói makaróni" és társaik. Az itt bemutatott étek régi kedvencem, de származása korántsem makulátlan: a makarónihoz neki is csak annyi köze van, hogy piros, és tésztaféle. Mentségére legyen mondva, már jóval azelőtt elért hozzánk, mielőtt az előregyártott por- és dunsztosalapok eljutottak volna kis hazánkba.
Hozzávalók:

  • 25 dkg spaghetti tészta
  • 25 dkg párizsi
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csapott teáskanál pirospaprika
  • 1 csipetnyi bors
  • 1 evőkanál ketchap
  • 1 pötty pirosarany
  • ...és ami még akad a háznál: pici tubusos spaghetti- vagy pizzakrém

Elkészítés:

     1. Először is apróra kockázzuk a hagymát és a párizsit.
     2. A hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a párizsit, és a kettőt együtt még egy darabig tovább pirongatjuk.
     3. Csak ezután jön hozzá a pirospaprika, majd sorban a többi, ami ízt ad a dolognak (bors, ketchap, pirosarany, pizza/spaghettikrém).
     4. A tésztát előírás szerint megfőzzük (és nem felejtünk el a vízbe sót tenni).
     5. A kifőtt tésztát összekeverjük a párizsis alappal, tetejét pedig tálaláskor sajttal meghintjük. (Ha házi makaróninkat később hűtőbe tesszük, fogyasztáskor további ketchapadaggal tehetjük "sikamlósabbá" a történetet.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az otthoninál nincs jobb! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino