Kakaós lapos ("Barna lapos")

2010. február 13., szombat

...amikor a kép készült, még nem volt tervbe véve, hogy eme étkek valamikor is blogra kerülnek, így - legfőbb bánatomra - szegény barna lapos sütiről csak ez a két fotó maradt fenn, és valószínűleg még majdnem egy évet kell várnunk, amíg új  (szebb) fotók készülnek róla. Ennek oka abban rejlik, hogy ezt a süteményt általában évente egyszer, karácsonykor szoktuk elkövetni (az én leghőbb óhajomra, hiszen az egyik kedvencem kerül most bemutatásra).

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt + 5 evőkanál liszt
  • 15 dkg porcukor + 15 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 4 evőkanál kakaó
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 l tej + 1 pici

Elkészítés:

     1. Először is lapokat készítünk. A 35 dkg lisztet, a 15 dkg porcukrot, a 15 dkg margarint, a 4 evőkanál kakaót, a 2 tojás sárgáját és a kávéskanál szódabikarbónát mind összegyúrjuk egy kis tejjel, ügyelve rá, hogy ne maradjon híg a massza. Hogy a tészta éppen tökéletes állagú legyen, ha kell egy pici tejet, ha kell egy pici lisztet teszünk még hozzá, hogy gyúrás közben mindent felszedjen az edény oldaláról, de ne ragadjon se hozzá, se a kezünkhöz.
     2. Ha már egy szép, jó állagú gombócot kaptunk, lehetőség szerint 3-5 adagra osztjuk azt. (Mi három adagra szoktuk, több nekünk nemigen jön ki.)
     3. Az így kapott gombócokat lisztezett deszkán vagy asztalon kinyújtjuk, lehetőség szerint ügyelve rá, hogy nagyjából tégalalap formájúak legyenek, és hogy körülbelül egy méretben maradjanak. (Amint a mellékelt ábra mutatja, nekem ez nem mindig szokott összejönni...)
     4. A kinyújtott tésztalapokat lisztezett tepsi hátán megsütjük. Sütés közben a lapokat villával meg lehet böködni, ezzel ellenőrizve, hogy megsültek-e már.
     5. Ha a tésztalapokkal megvagyunk, kikeverjük a másik 15 dkg porcukrot a 10 dkg vajjal és a 2 csomag vaníliás cukorral, majd hozzálátunk a krémfőzéshez.
     6. Fél liter tejből és 5 evőkanál lisztből krémet főzünk. Ha a krém kihűlt, összekeverjük az előzőleg már elkészített vaníliáscukros résszel.
     7. Az így kapott fehér masszát egyenlő arányban elosztjuk a barna lapok között. Fontos, hogy a krém a lapok szélét is befedje, mert azok csak így fognak megpuhulni.
     8. A süti nem fogyasztható azonnal. A szeletelés próbája világosan megmutatja, hogy milyen állapotban van - körülbelül egy fél nap elteltével érdemes megpróbálkozni a cakkos sütiszélek egyenletesre vágásával. Ha  addigra puhább lett, érdemes folytatni a süti csinos kockákra szelését. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez egy olyan desszert, aminek határozottan jól áll az idő: a "gyártástól" számított 2-3 nap múlva finomabb, mint frissiben.

1 megjegyzés:

Bassyus írta...

9. Csinosan elhelyezett halmokban felkínáljuk barátainknak fogyasztásra. (Ez a kedvenc lépésem) :D

Megjegyzés küldése

Az otthoninál nincs jobb! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino