...borzalmasan maradi vagyok, úgyhogy bevallom, a körtés káposztasalátát csak az udvariasság kóstoltatta meg velem. Utólag belegondolva óriási szerencse, hogy szorult belém némi jómodor, mert enélkül bizony egy fantasztikus íz élményével lennék kevesebb :)
Hozzávalók:
- 50 dkg kemény, friss, édes fejes káposzta
- 2 szép nagy, vagy 4 kicsi, ugyancsak kemény körte
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1,5 dl majonéz
- 2 dl kefir
- fél citrom leve
- 1 teáskanál porcukor
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint tört fehér bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
1. A káposzta külső, hervadt leveleit lebontjuk, majd folyó víz alatt megmossuk és káposztareszelőn lereszeljük. (Lehet nagyon vékonyra is csíkozni, de az hosszabb ideig tart.) A lereszelt káposztát sóval meghintjük, és összekeverve 20 percig állni hagyjuk.
2. Közben a megtisztított vöröshagymát egészen apróra vágjuk, és ugyancsak megsózva, félretesszük.
3. A körtét megmossuk, félbevágjuk, és a csumáját meg a magházát eltávolítva, vékony csíkokra vágjuk. Hogy ne barnuljon meg, azonnal meglocsoljuk a kicsavart citrom levével. Jól összekeverjük, és ezt is félretesszük.
4. Salátástálban simára keverjük a majonézt a kefirrel és a cukorral, majd borssal ízesítjük, és a hagymát (amit nem kell kicsavarni!) is hozzáadjuk. Végül beletesszük a csak gyengén kicsavart káposztát, valamint a citromos körtecsíkokat (a levével együtt), és az egészet alaposan összekeverjük.
5. A tetejét befedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük. Tálalás előtt ismét összekeverjük.
Érdemes belőle nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon ízletes és egészséges. A hűtőszekrényben három napig biztosan eláll. Mindenféle sós húsféléhez, kolbászhoz, virslihez kitűnő, de aki szereti, kenyérfélével magában, salátaként is fogyaszthatja. :)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése