Hozzávalók 16 db kiflihez:
- 360 ml víz
- 3 evőkanál sovány tejpor (ízlés szerint, tejpor helyett rendes tej is tökéletes!)
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 60 dg búzaliszt (BL 55)
- Valamint: liszt a munkásfelületre, és 1 tojássárgája a kiflik megkenéséhez
- Előkészítés: 25 perc
- Pihentetés: 35 perc
- Sütési idő: kb. 25 perc
- Kenyérsütő gép beállítása: tésztaprogram (dagasztás/kelesztés, Moulinex kenyérsütő gépnél: 11-es program)
- Darabonként kb. 190 kcal.
Elkészítés:
1. A sütőformába töltünk 360 ml vizet, utána a többi hozzávalót a megadott sorrendben. (A kenyérsütő gép egyedi használati utasítását minden esetben ajánlott figyelembe venni.)
2. A tésztaprogram végetértével kivesszük a tésztát a kenyérsütőből, és két egyforma nagy cipót formázunk belőle. Ezeket 5 percig pihentetjük. A tepsit, amin majd sütni fogjuk, kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 fokra (légkeveréssel 180 fokra) melegítjük elő. A cipókat lisztezett munkafelületen 30 cm átmérőjűre nyújtjuk. Mindegyik tésztakört nyolcfelé vágjuk, a háromszögeket egyenként kicsit nagyobbra nyújtjuk, és a hosszabbik oldal felől kiflivé csavarjuk. Az előzőleg kibélelt tepsire tesszük őket, és 20 percig pihentetjük. A 20 perc letelte után megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és a sütőben 20-25 perc alatt (középen) aranybarnára sütjük.
3. Változatok: a kifliket formázáskor ízlés szerint megtölthetjük csokoládédarabokkal is, ha édesszájú van a háznál, vagy akár virslivel is, ha kiadós lakomát szeretnénk, a tetejüket pedig megszórhatjuk egy kis szezámmaggal vagy mákkal. A sütési hőmérséklet és idő extra töltelék esetén is azonos marad.
Reggelire, tízóraira jó étvággyal fogyasztható :)
4 megjegyzés:
Nyálelválasztás indul a kettes vágányról... nyamm.... ilyenkor sajnálom, hogy még nincs "szagos" internet. :)
Élesztő?!!
ez a recept nagyon nem jo. tul sok a viz .
sikerült , elkészült, de egy teáskanál élesztő kellett bele
Megjegyzés küldése